Vandra Kullaleden

Vandra Kullaleden

För många är Kullaleden favoritdelen av Skåneleden. Att under några dagar avverka sträckan Helsingborg till Arild bjuder på många höjdpunkter. Skulle man välja att gå från Arild till Mölle så är det en bra idé att ge lite tid för att uppleva Lars Vilks strandkonst Nimis.

Relativt ny

Kullaleden är relativt ny vilket gör att det mesta är fräscht, såväl rastplatser som skyltning.

Utefter leden bjuds en fantastisk natur och under vissa delar en vacker utsikt över mot grannlandet Danmark. Delar av leden är handikappanpassad och busshållplatser kan man finna lite var stans. Så om man är ett sällskap med varierande konditionsnivå så är det bra att veta att möjligheten att avbryta alltid finns.

Stora sällskap

Det vanligaste är att man vandrar leden ensam, i par eller familj. Men ibland kan man träffa på större sällskap. Under sommaren 2018 var det ett stort gäng som jobbade med bemanning i och omkring Stockholm som valde vandring efter Kullaleden som teambuilding. De hade gjort det till ett stort event vilket kanske inte tillhör vanligheterna på leden. Vid varje delmål så hade de satt upp stora tält med mat och dryck så varje dag avslutades med stor fest. Nu vandrade de i och för sig bara tre dagar.

Men även om man träffar på större sällskap ute på leden så märks det i princip inte eftersom det brukar bli naturligt att man sprids ut i mindre grupper under vandringen.

För de riktigt inbitna Kullaleden-vandrarna finns en förening som heter Kullaledens vänner. De arrangerar vandringar i sällskap och där man även får lite mervärde i form av information och guidning om natur och kultur längs leden. Dessa vandringar hålls några gånger varje år.

Handikappanpassning

När man byggde Kullaleden ville man tillgängliggöra den för så många som möjligt, därför gjordes delar av den rullstolsvänlig. Det finns bra med information kring det som kallas KullaRulla. Den delen följer i stort samma sträckning som vandringsleden men vid en del platser tar den bästa alternativa sträckning istället. Precis som ursprungsleden är KullaRulla väl skyltad.

Kullaleden erbjuder nästan allt när det kommer till naturupplevelser. Sandstränder,naturreservat, små genuina fiskebyar, ängar, klappersten, trolska skogar och fantastiska vyer över Öresund och över mot Danmark. Väljer man att vandra hela leden så är det 73 kilometers vandring. Under olika delar av leden finns sevärdheter. Förutom redan nämnda Nimis så kan man kolla in Sveriges ljusstarkaste och även högst belägna fyr, Kullens fyr. Leden räknas in i kategorin lätt till medel, med några delsträckor under varje kategori. Man vandrar på varierande underlag som byvägar, stränder, stigar och några kortare sträckor på landsväg. Leading Quality Trails-standard har certifierat Kullaleden som en indikation på att där finns såväl kvalitet som värdefulla upplevelser av olika slag. Gillar man att vandra så bör man absolut planera in ett besök till Kullaleden.

dante