Bo i Viken

Bo i Viken

Viken ligger vid den skånska västkusten utanför Höganäs och är fantastiskt vackert på somrarna. Det bor ett par tusen invånare där och det finns många sommargäster som endast bor där vissa tider på året. Närheten till havet och den vackra naturen gör området attraktivt för både ung och gammal. Att bo i Viken med en barnfamilj är heller inga problem. Det finns flera förskolor och låg- mellan- och högstadium finns också. Med bussförbindelser kan ungdomar sedan ta sig vidare till gymnasieskolor på annan ort.

Byn har en lång historia, redan på 1100-talet fanns det en liten by med kapell här. Runt år 1700 fanns ca 60 hushåll i byn och när pesten kom tio år senare slogs en tredjedel av dem ut. På 1800-talet utvecklades byn till att bli en sjöfartsort med fartyg som trafikerade världens alla hav.

Liten fiskeby

Viken började sin bana som en liten fiskeby som alla andra små ställen längs med kusterna men till skillnad från många andra små byar har Viken överlevt och utvecklats och är idag en by med både gammaldags känsla och nyare bostadsområden. I hamnen finns inte längre så många fiskebåtar, utan det är fritidsbåtar som dominerar båtplatserna. Det är en idyllisk by som bjuder på mycket natur och den pittoreska gamla delen av Viken, även kallad Gamla Viken med de gamla fiskehusen och bostadshusen i korsvirke bjuder på en härlig atmosfär. Gammalt och nytt blandas här och med doften av tång, salt och hav är det ett perfekt ställe att avnjuta en glass på en varm sommardag.

Gamla och nya hus

Viken växer så sakteliga. Det byggs nya hus och det renoveras gamla hus. Här finns pengar att tjäna för den intresserade. Tomtpriserna är relativt höga och när det handlar om nybyggnationer är det oftast redan upphandlat med en byggfirma och en hustillverkare. Du köper oftast en tomt som redan har ett befintligt bygglov på ett visst hus och sedan bygger du det. Eller så köper du ett nybyggt hus. För att ha råd att bygga i områden som har dyra tomtpriser kan fastighetsfinansiering vara en idé. Här kan byggprojekt få finansiering och på samma gång kan investerare tjäna pengar i fastighetsmarknaden. Du behöver heller inte vara en storpamp för att kunna investera, det kan även du som privatperson göra och få tillbaka dina investeringspengar med ränta när byggprojektet är uppfört och avslutat. Eftersom Viken är attraktivt att bo i kan därför bostäder vara relativt lättsålda eftersom det anses vara ett bra läge och ett lugnt och fint område utan mycket bus.

Service på nära håll

Viken har verkligen allt du behöver på nära håll. Här finns förutom skolor och förskolor även bibliotek och bensinmackar. Det finns restauranger och pubar, en lanthandel och en ICA-butik. För de äldre invånarna finns det äldreomsorg och äldreboenden. I Viken finns även andra företag som småaffärer, frisörsalong, konditori och bilhandlare, precis som i vilken liten annan by som helst.

dante