Sommaraktiviteter i Viken

Sommaraktiviteter i Viken

Viken i Skåne har många olika sommaraktiviteter att erbjuda semesterfolk. Viken är en liten kuststad i Skåne, ungefär 5 mil norr om Helsingborg. Men låt inte storleken på staden lura dig. Staden är trots sin storlek späckad med sommaraktiviteter som passar hela familjen.

Vikens historia i korthet

Viken har en månghundraårig historia ända tillbaka till 1500-talet vars fåtal invånare levde mestadels på det havet hade att erbjuda – framför allt sill. Viken drabbades dock hårt under sin tillväxt av år med torra skördar, sjukdomar och svält under 1600-talet. Under 1700-talets början drabbades till och med Viken av pesten och nära halva den dåvarande befolkningen på ca 350 personer miste livet. Resterande århundradet fortsatte nedåt ända fram till 1800-talet. Först då vände lyckan och plötsligt började sjöfarten och fisket blomstra och nu byggdes pirar och hamnar i området. Nu började även handel bedrivas till och från Viken och skutor och segelfartyg började trafikera kustområdet.

Under 1900-talet började den växande befolkningen kräva mer butiker, handelsbodar och service. Man insåg också att turister i form av danskar och Stockholmare lockades till de fina strandområdena i Viken och därifrån har det bara gått i en riktning – uppåt! Hotell byggdes såväl som pensionat, caféer och restauranger i Vikens goda samvaro.

Kultur och sevärdheter

Hos Paul Jönska gården kan du få en glimt av Vikens historia från Skeppargården där originalinredningen är bevarad. Den gamla Sophiamöllan som bevarats från 1838 malde för vinden ända fram till 1940. I Vikens Sjöfartsmuseum kan du ta del av hela Vikens historia som fiske- och sjöfartsort. I sista helgen i juli månad varje år arrangerar även Vikens kultur- och byaförening årets Vikensfest. Ett annat museum som ligger som kvarleva från andra världskriget är Beredskapsmuseet som är Sveriges enda försvarsanläggning underjord som gjorts om till museum.

Matställen och kafeteria

Det finns flera attraktiva restauranger och ett mysigt café i Viken. Caféet Conditori Öresund är en kombination av kafeteria och konditori där du väljer att antingen köpa ditt bakverk och ta med eller stanna för en god lokalbryggd kaffe och bakelse. På strandrestaurangen Strandsidan i Vikens kustlinje, bara ett stenkast från stranden – kan du njuta av havsmat när den är som allra bäst!

Service och butiker

Vikens lokala bibliotek ger alla bokmalar anledning att läsa en god bok på semestern. Vid behov av läkarbesök eller vårdcentral finns även det och även en privat klinik samt veterinär. I framtiden kanske det även går att besöka minutkliniken för kortare besök vid händelse av någon olycka.

Givetvis innehar Viken även vanliga butiker såsom Ica Nära och blomsterhandel men som turist är man såklart ute efter de attraktiva gårdsbutikerna där du kan köpa olika färska grönsaker såsom i Brännan trädgård där du kan köpa de färska tomater av olika sorter av bästa kvalitet. Eller Flädergården där du kan köpa vilt och torkat kött av kanin, tupp, kyckling och kaninkokböcker.

dante