Närheten till Helsingborg från Viken

Närheten till Helsingborg från Viken

Fördelen med att semester i Viken är att man har en närhet till Helsingborg som liksom utgör en knutpunkt för Vikens alla småorter. Den ännu gladare nyheten är att man kan promenera längs med havet via markerade stigar där man kan gå i timtal och bara njuta av natur och Danmarks vackra landskap på andra sidan. Skåne och Vikens omnejd utgör ett relativt litet område och man kan lätt ta sig från den ena platsen till den andra med bil, cykel eller buss. Dock är det samtidigt enkelt att ta sig runt till fots, eftersom promenadstigarna alltid finns tillgängliga.

Helsingborg – den lilla storstaden

Det går inte att sticka under stolen med att Helsingborg är en av Sveriges mysigaste städer. Att bo där ger närhet till havet, till Danmark och kontinenten, fördelen med ett mildare klimat och chansen att stifta bekantskap med charmiga skåningar som har Sveriges sötaste dialekt. Samtidigt är Helsingborg en liten stad med en storstads kynne och trots att det bara bor drygt 109 000 människor i staden, så får man känslan av att befinna sig på söder i Stockholm. Staden är berikad med sevärdheter, bra shopping, kultur och omnejder som är härliga att semestra på.

Sevärdheter i och utanför Helsingborg

Visste du att Helsingborg är en av de äldsta städerna i hela Norden? Så är dock fallet och därför finns det många intressanta sevärdheter att berika sitt

kulturella intellekt med. Staden uppstod redan på vikingatiden och har

på senare tid bevarat sin status som starkt fäste i södra delen av Sverige. Bland annat finns en hel del slott, herresäten och borgar som har några år på nacken.

Sofiero

En sevärdhet som inte byggdes av vikingar, men av en svensk kung vid namn Oscar II, heter Sofiero och ligger vackert belägen cirka 5 km norr om staden. Här kan man gå in och få en visning och spatsera runt i den 15 hektar stora slottsträdgården, samtidigt som man föreställer sig adelsdamerna med sina klänningar av fashionabelt tyg gå omkring med sina solparasoller på 1800-talet.

Ramlösa Brunn

Den som vill släcka törsten med vatten från källan i Ramlösa Brunn har hamnat helt rätt om han/hon tillbringar några dagar i Helsingborg. redan på 1600-talet begrep fältherrar och förbipasserande att vattnet i Ramlösa hade en annan status än det vanliga vattnet och platsen fick ett uppsving på 1800-talet när folk vallfärdade hit för att bota sjukdomar och vila upp sig. Ramlösa ligger i sydöstra Helsingborg och kan lätt nås med kommunal transport och bil.

Kronborg slott

Det Hamlet-inspirerade slottet Kronborg kan ses från färjan över till Danmark. Det ligger i Helsingör och har tusentals besökare året runt. Det var kung Fredrik II som lät upprätta slottet på 1500-talet och därefter fick författaren Shakespeare nys om det och baserade det på sin historia om Hamlet. Idag finns slottet på UNESCO:s världsarvslista.

dante