Kulinariska läckerheter

Kulinariska läckerheter

På skånska heter den ”spiddekauga” och för oss övriga ”spettekaka.” Det är hur som helst en skånsk specialitet, ett slags bakverk gjort på ägg, socker och potatismjöl. När kakan är färdigbakad ska den enligt tradition dekoreras med kristyr. När spettekakan först kom till Skåne, under första delen av 1800-talet, bakades den på vetemjöl, smör, ägg, grädde och socker. Kakan var då redan en delikatess i såväl Tyskland som i Frankrike.

Att Skåne är känt för sina fina råvaror känner nog många till, inte minst för sina äppelodlingar med tillhörande musterier och sina vackra gula rapsfält. För den som gillar husmanskost är nog den skånska ”äggekagan” känd, likaså ”gås med sås” och ”lerpottasill”. Den grova skånska senapen står på var mans bord till påsk och jul och den något modernare ramslökspeston är på frammarsch. Kanske har du även sett Mat-Tina laga äppelfläsk och skånsk rullsylta?

I Viken odlas de av Gastronomiska Akademien diplomerade Vikentomaterna och man har räknat till så många som 101 olika sorter. Även potatis odlas i Viken, bl.a. på familjeägda gården Larsviken. Här har man i åtta generationer förankrat en djup kunskap om potatis- och grönsaksodling. Längre söderut, på Österlen, är det perfekt klimat för att odla örter och kryddor, vilket man bl.a. gör på Glemmingebro, där man också tillverkar eget örtsalt.

dante