Mölle – en lisa för själen

Mölle – en lisa för själen

En av de mest kända orterna i Skåne heter Mölle och har blivit särskilt omnämnd eftersom det räknas som den första, riktiga badorten i Sverige i slutet på 1800-talet. Hit kom det fina folket med sina stora badkläder och badmössor för att svalka sig i värmen och dricka sockerdricka i gröngräset. Från början var det dock ingenting annat än ett litet fiskeläger som de flesta småorterna utmed Skånes kust. Dock upptäckte folk att detta natursköna område både bjöd in till fantastisk utsikt, söta kåkar och fina stränder där man kunde gå nästan hur långt som helst utmed vattnet. Detta är fortfarande fallet. Mölle är ett av Skånes och norra Öresunds charmigaste ställen.

Mölle långt tidigare

Även om Mölles storhetstid inte startade förrän vid slutet på 1800-talet för att sedan bli ännu större under mellankrigstiden, så var det redan ett populärt besöksmål av en del kända personligheter långt innan dess. Carl von Linné var en välbekant gäst redan 1749 och andra personer som Jonas Carl Linnerhielm och Ernst Moritz Arndt, tyckte om att spatsera utmed klipporna i Mölle, redan i början av 1800-talet. Senare kom även August Strindberg och Selma Lagerlöf, följda av ett stort gäng konstnärer att slå sig ned här under sommarmånaderna. Detta kom naturligtvis att sprida sig och det kan också ha varit en bakomliggande orsak till att Mölle steg i aktning hos folk några decennier senare. Numera, i modernitetens och elbilarnas era, så är Mölle fortfarande ett populärt resmål för både svenskar, danskar och andra nationaliteter som vill se på de underbara sekelskiftesvillorna med sina rosenträdgårdar på berget bakom, eller bo på det flotta Grand Hotel och ta sig en glass vid hamnpiren på kvällen.

Kända områden och gator i Mölle

Det finns många ställen att besöka i Mölle, som också har varit föremål för en rad filminspelningar. Kullamannen och Emblas hemlighet är bara ett par exempel.

Den ”Italienska vägen” är förmodligen Mölles mest kända stråk. När man går där förstår man varför – husen fulla av snickarglädje ser ut som tagna ur Toscanas natursköna landskap som sedan har piffats upp med lite skånska och danska attribut. Vid Kullabergsvägen kan de med lite mindre budget bo, eftersom ett 20-tal stugor hyrs ut där. Denna väg möts av Gyllenstiernas Allé som mynnar ut till hamnen och Mölles allmänna mötesplats där du kan läsa om ortens historia och titta på gamla bilder. Det kan vara ganska intressant, då inte Mölle uppskattades av alla – enligt en dansk tidning så var det en skam att göra gemensamma bad för män och kvinnor. Samtidigt vallfärdade både danskar och tyskar för att gynnas av synerna, medan man officiellt kritiserade hela fenomenet. Ja, se hyckleri fanns redan på den gamla goda tiden!

dante