Det var kapten Paul Jönsson, befälhavare ombord på ångfartyget Kattegatt, som lät uppföra den gamla skeppargården, numera kallad ”Paul Jönska gården”. Här kan man som besökare ta del av historiska skatter och minnen, inte minst genom den ursprungliga inredningen som härstammar från 1880-talet.
Kapten Paul Jönsson seglade runt i hela Europa, och hem tog han med sig såväl möbler som inventarier till hustrun och deras barn. Alla dessa saker finns väl bevarade att beskåda i det gamla skepparhuset. Hilda, som var en duktig väverska, vävde det mesta utav linne, tyger och trasmattor som också finns kvar i huset. Även matlagning låg henne varmt om hjärtat, vilket inte minst återspeglas i hennes tidiga kokböcker. Hilda var även känd för sitt litterära intresse, och i bokskåpet som bevarats finns litteratur av dåtidens stora: Alice Tegnér, Victor Rydberg, August Strindberg, Selma Lagerlöf m.fl.
För trädgårdsintresserade
Den vackra trädgården med tillhörande rosengård, lusthus och köksland är öppen för besökare året om. Detta sägs vara den första trädgården som anlagts av en yrkesman i Viken. Här kan man njuta av buxbomskantade gångar, olika sorters rosor, kryddväxter, perenner och annat som hör en väl anlagd trädgård till. Trädgården är uppbyggd i ett antal kvarter, från kvarter A till kvarter Q, med olika sorters växter som pryder vart och ett: I kvarter A finns bl.a. syrén, alm och en lindberså, i kvarter B porslinsveronika, trädgårdskörvel och äppelträd, i kvarter C pioner, kantnepeta och kryddsalvia, med mera. En fantastisk blandning för alla smak- och doftpreferenser alltså.
Under en av de tidiga restaureringarna av trädgården hittades spår av ett gammalt gångsystem, samt ett stengolv tillhörande det ursprungliga lusthuset. 2005 gjorde man en ny restaurering av den 1000 m² stora trädgården, med hjälp och vägledning av trädgårdsarkeologen Marie Hansson. Man ville framförallt underlätta skötseln av trädgården, men samtidigt ge en mer korrekt bild av hur en trädgård kunde se ut under förra sekelskiftet. Här finns därmed flertalet klassiska växter som har sitt ursprung i skånsk trädgårdskultur.
Hur underbart vackert det än må vara att bara strosa omkring i denna vackra, välvårdade trädgård kanske man vill kombinera besöket med någonting mer. Då erbjuds exempelvis visningar av museet vissa söndagar varje år, guidade turer av trädgården, våffelservering samt en årligen återkommande julmarknad.
Rosengården
Det finns över 10 olika sorters rosor i trädgården, alla utvalda på förslag från Lars-Åke Gustavsson, rosexpert och författare till ett antal böcker om just rosor. Lars-Åke är systematisk botanist och räknas till en av våra främsta rosexperter. Bland hans mest kända böcker finns ”Rosor för nordiska trädgårdar” samt ”Gammaldags buskrosor och Klätterrosor.” Några av de sorter som finns att njuta av i Paul Jöhnska trädgården är Afred Colomb, Little White Pet, Rose de Rescht, Magna Charta, Baroness Rothschild, Mme Isaac Pereire, Honorine de Brabant, Félicité et Perpétue, Jules Margottin m.fl.