Viken med omnejd

Viken med omnejd

Längst söderut vid Höganäs kust, ligger den pittoreska byn Viken, som numer räknas till en av kommunens större orter. Välbevarad genom äldre, vackra korsvirkeshus samt medeltida gatunät, med fiskeläget som grund med närhet till både Höganäs som Helsingborg. Även om sjöfart inte längre spelar en avgörande roll på orten, lockar vattnet många fiskeintresserade samt båtägare.

2006 byggdes hamnområdet ut mer ett antal restauranger och bekvämligheter. Här driver bl.a. den anrika båtföreningen Wikens Båtselskap (WBS) en omfattande och mycket uppskattad ungdomsverksamhet, i vilken bland annat Vikens Optimistjolle- samt Kappseglingsklubb ingår.

Byarna runt Höganäs

Förr i tiden bestod Höganäs enbart av småbyar med tillhörande fiskeläger, som efter hand växte till större, välbesökta områden. Byarna Viken, Strandbaden, Skäret, och Mjöhult m.fl. började så sakta befolkas året om och har under årens lopp utvecklats till pittoreska orter som är väl värda ett besök. I Höganäs kan man med fördel besöka Kullabygden där det anordnas evenemang såsom författarbesök, utställningar, teaterföreställningar, marknader etc. året runt. Här finns också en rad närodlade delikatesser att njuta av från gårdarna runt omkring, samt ett par vingårdar och små bryggerier som generellt har öppet för allmänheten.

Att ta sig till Kullahalvön sjövägen är både vackert och enkelt. Det finns flera småbåtshamnar som tar emot gästande båtar, bland annat i Viken, Mölle, Höganäs, Svanshall och Arild. Just Vikens hamn är belägen i Öresund, cirka sju mil nordväst om Helsingborg. Detta är en modern och charmig hamn, där man enkelt angör såväl från syd som från väst, och har tillgång till alla de bekvämligheter man behöver som båtgäst. I hamnen finns fem restauranger (sommartid) med varierande utbud, och man har närhet till både bad och fina promenadstråk inne i den vackra byn.

dante