Att leva och bo i Viken

Att leva och bo i Viken

Höganäs kommun är inte bara en vacker plats att bo på, den är också högt rankad i Lärarförbundets ranking av Sveriges skolkommuner. En 17:e plats hamnar kommunen på, av kommunens totala 290. Även Båstad och Ängelholm placerade sig högt; plats 6 respektive plats 19.

Och vackert är det sannerligen också, känslan är nästan mer sydländsk än skånsk i området kring Kullabygden, även om halvön bjuder på, en för Skåne, unik fauna och flora. Här finns allt: bokskogar, branta klippor, picknick-ställen, mysiga byar och det sydsvenska kustbandet. För boende och besökande på Kullahalvön är det nära såväl Ängelholm som Helsingborg och Danmark. Därmed tar man sig enkelt och snabbt med flyg, tåg, buss eller färja till Europa och kontinenten. Till Danmark tar det inte mer än 25 minuter.

I den nyare delen av samhället, kallat ”Nya Viken”, bor barnfamiljerna i 1960-talets hus. Orten beskrivs som levande, vänlig och åldersblandad av såväl infödda som nyinflyttade. Och visst har man kommit lång väg från att en gång ha varit ett litet fiskeläger till att numer anses vara ett välmående samhälle i ständig utveckling.

Här finns allt man kan önska sig: livsmedelsbutiker, skolor, shopping, lokaltrafik, vårdinrättningar mm. I och omkring Höganäs är keramiktraditionen fortfarande stark, vilket lockar både turister och konstnärer att komma hit.

dante