Skåne, som är vårt sydligaste landskap, består till största delen av Skandinaviska halvöns sydliga spets. I norr gränsar landskapet till Småland och Halland, i öst till Blekinge och i syd till Östersjön och Öresund. Det sistnämnda är det som skiljer Skåne ifrån Danmark. Hela Skåne län utgör Öresundsregionen, med totalt cirka 1,3 miljoner invånare.
Det finns ett cirka 5 km brett bälte längs Skånes kust som är av riksintresse tack vare sin kustzon. Önskemål finns om att bebygga området, dock med stora restriktioner med hänsyn till tillgänglighet och miljö. Även ur ett häckningshänseende är området intressant, och ska tillvaratas så att såväl friluftsliv som turism utvecklas med största hänsyn till bevarandet av dessa naturvårdsintressen.
Utökad invånardialog
På senare år har kommunen arbetat för att utveckla invånardialogen på olika sätt, vilket bland annat ledde till att man anlitade ett antal arkitektkontor som fick i uppgift att ta fram var sitt förslag för en ny framtidsvision för området. Utgångspunkten var att skapa en trovärdig och proportionerlig ny entré till Viken.
Hösten 2015 valde man ut ett av arkitektkontoren, och gav dem i uppgift att ta fram en mer detaljerad strategi för hur man skulle kunna forma en såväl praktisk som tilltalande miljö i och runt Viken. Kravet var ett välfungerande trafikflöde, framtagning av nya kvarter och proportionerliga byggnadsvolymer samt bevarande av ortens karaktär. Projektet går under benämningen Entré Viken, ett projekt som är under ständig utveckling och dialog.
2018 har man kommit så långt att man planerar en sammankoppling av den s.k. potatisåkern med en ny torgmiljö, med fokus på att integrera befintlig storskalig miljö med en något småskaligare centrum-miljö.
Att ta sig hit
Oavsett anledning till att vistas i vackra Viken finns det en mängd platser och saker att upptäcka och göra: ät något gott på någon av Vikens trevliga restauranger, boka boende på någon av Kullabygdens hotell, bed and breakfast, husbilsplatser, lägenheter, rum, vandrarhem eller campingar. Passa på att utforska ortens kulturliv och diverse sevärdheter, aktiviteter, shopping med mera. Vad du än gör, och vart du än väljer att vistas, har du alltid nära till havet och ett stycke historia.
Att ta sig till regionen går alldeles utmärkt med såväl tåg, buss, båt, flyg och bil. De tågstationer som är störst och mest trafikerade är bland andra Knutpunkten i Helsingborg samt Ängelholms station. Vill man hellre ta sig dit med flyg finns det en liten flygplats strax norr om Ängelholm, annars är det Köpenhamns flygplats i Danmark, eller Sturups flygplats i Malmö som gäller.
Med bil är det cirka 60 mil mellan Stockholm och Malmö (drygt 6 körtimmar), cirka 27 mil mellan Göteborg och Malmö (drygt 2, 5 körtimmar) samt cirka 150 mil mellan Luleå och Malmö (drygt 16 körtimmar).